Żurawina – naturalny antybiotyk


Żurawina – naturalny antybiotyk

Żurawina jest owocem o kwaskowym smaku, który zdecydowanie warto wprowadzić do codziennej diety. Do korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania żurawiny i jej przetworów należą między innymi zapewnienie zdrowia jamy ustnej i nerek, wspieranie serca i profilaktyki nowotworowej oraz utrzymania zdrowej wagi.

Żurawina pomaga również spowolnić procesy starzenia się organizmu oraz oczyścić skórę. Małe, czerwone jagody żurawinowego krzewu są bardzo bogate w żelazo, wapń, potas i inne minerały. Żurawina zawiera także witaminy z grupy B oraz witaminę C. Owoc może pomóc w profilaktyce chorób nerek oraz w leczeniu trądziku.

Owoce żurawiny warto wprowadzić do diety także w okresie odchudzania. Żurawina jest bogata w antyoksydanty, które pomagają oczyścić organizm z toksyn gromadzących się w organizmie. W rezultacie dochodzi do poprawy funkcjonowania układu trawiennego i przyspieszenia metabolizmu.

Świeży sok żurawinowy pomaga zapobiegać rozwojowi infekcji układu moczowego. Warto spożywać co najmniej 2 – 3 szklanki świeżego soku żurawinowego, aby zmniejszyć objawy zapalenia układu moczowego i przyspieszyć wyleczenie infekcji dolnych dróg moczowych. Sok żurawinowy nie zastąpi konwencjonalnego leczenia, ale może je w dużym stopniu wesprzeć.

Owoce żurawiny w dużym stopniu przeciwdziałają także rozwojowi bakterii w jamie ustnej. Osoby, które regularnie spożywają owoce żurawiny lub sok żurawinowy, rzadziej cierpią na choroby dziąseł, przyzębia i śluzówki. Substancje zawarte w żurawinie stanowią barierę przed osiadaniem na ścianach narządów wewnętrznych bakterii. Fruktoza i procyjanidyny, które znajdują się w żurawinie, znalazły zastosowanie w profilaktyce chorób jamy ustnej.

Powyższe związki powodują zmianę kształtu komórek bakteryjnych oraz uniemożliwiają ich przyleganie do powierzchni szkliwa i dziąseł. W rezultacie liczba bakterii w jamie ustnej jest znacznie mniejsza, a płytka nazębna narasta w wolniejszym tempie.