Wrażliwość insulinowa: produkty poprawiające wrażliwość na insulinę


Wrażliwość insulinowa: produkty poprawiające wrażliwość na insulinę

Wrażliwość insulinowa oznacza zdolność reagowania komórek organizmu na działanie insuliny. Główną rolą tego hormonu jest obniżanie podwyższonego poziomu glukozy we krwi do optymalnego poziomu. Hormon produkowany przez trzustkę wpływa również na transportowanie aminokwasów i jonów fosforanowych i potasowych.

Kiedy poziom glukozy nie zostaje obniżony do optymalnego poziomu, pomimo wyrzutu do krwi odpowiedniej dawki insuliny, w organizmie występuje stan nazywany zaburzeniami wrażliwości insulinowej, którego radykalną postacią jest insulinooporność. Oporność komórek na insulinę prowadzi natomiast do rozwoju cukrzycy typu II. Poniżej przedstawiamy produkty, które pomagają poprawić wrażliwość insulinową.

Ekstrakt z liści oliwnych

Przedmiotem badań naukowców zajmujących się poszukiwaniem preparatów poprawiających wrażliwość insulinową był również ekstrakt z liści oliwnych. W badaniu prowadzonym przez badaczy z Universytetu w Auckland ekstrakt z liści oliwnych był podawany grupie pacjentów przez 12 tygodni. Po zakończeniu eksperymentu zaobserwowano obniżenie oporności na insulinę o przeciętnie 15%.

Czarnuszka siewna

Czarne nasiona dodawane do jogurtów, sałatek, dipów i zapiekanek również pomagają poprawić wrażliwość insulinową. W ocenie naukowców z King Faisal University wystarczy codziennie spożywać 2 g nasion czarnuszki siewnej dziennie, aby zaobserwować rezultaty w postaci zmniejszenia oporności na insulinę. Sprawdzono również jak działa zwiększenie dawki nasion czarnuszki do 3 g, jednak nie zaobserwowano dodatkowych korzyści. Wyniki badań zostały opublikowane w artykule pod tytułem „Effect of Nigella sativa seeds on the glycemic control of patients with type 2 diabetes mellitus” na łamach Indian journal of psychology and pharmacology w 2010 r.

Spirulina

Mikroalga dostępna w postaci suplementów diety i zielonego proszku – spirulina – może być dodawana do koktajli proteinowych i warzywno – owocowych smoothie. W ocenie naukowców pomaga ona skutecznie zwiększyć wrażliwość na insulinę. Korzystny wpływ spiruliny na wrażliwość insulinową został wykazany między innymi w badaniach prowadzonych przez międzynarodowy zespół naukowców z Iranu, Chorwacji i Kanady, zakończonych w 2019 r. Wyniki badań zostały opublikowane w lipcu 2019 r. w artykule „The effects of spirulina on glycemic control and serum lipoproteins in patients with metabolic syndrome and related disorders: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials”.

Kurkuma

Kurkuma pomaga zapobiegać cukrzycy typu II poprzez poprawienie wrażliwości komórek na insulinę. Zawarta w niej kurkumina zmniejsza produkcję glukozy i glikogenu stymulując pobieranie glukozy przez komórki. Badania przeprowadzone w 2008 r. wskazują na to, że kurkuma działa podobnie do atorwastatyny, jednak nie powoduje działań niepożądanych.

Imbir

Badania wykazały, że imbir obniża poziom glukozy we krwi na czczo o 10,5%. Korzystny wpływ imbiru na wrażliwość insulinową został potwierdzony także w 2015 r. przez naukowców badających wpływ imbiru na stan zdrowia pacjentów cierpiących na cukrzycę typu II. Badania zostały opublikowane na łamach Journal of Ethnic Foods w artykule „Efficacy of ginger for treating Type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials”, autorstwa James’a W. Daily’ego, Mini Yang, Da Sol Kim i Sunmin Park.

Cynamon

Potrawy zawierające cynamon wolniej były trawione w żołądku, co wpłynęło na mniej gwałtowne podniesienie poziomu cukru we krwi po spożyciu posiłków. Naukowcy rekomendują spożywanie mniej niż ½ łyżeczki dziennie, w celu utrzymania optymalnego poziomu cukru we krwi. Szczegółowe wyniki badań prowadzonych przez zespół naukowców z University of California-Davis zostały opublikowane w artykule „Cinnamon intake lowers fasting blood glucose: meta-analysis” na łamach Journal of medicine food we wrześniu 2011 r.

Niezależnie od powyższego, stosowanie produktów poprawiających wrażliwość na insulinę u pacjentów, którzy już zmagają się z insulinoopornością i stosują odpowiednie leki, nie powinno odbywać się bez konsultacji z lekarzem.