Wątroba potrzebuje regeneracji – sprawdź, jak wspierać jej odbudowę


Wątroba potrzebuje regeneracji – sprawdź, jak wspierać jej odbudowę

Wątroba należy do najważniejszych organów wewnętrznych. Ten narząd jest odpowiedzialny za utrzymanie metabolicznej homeostazy – równowagi organizmu. Wątroba dba o poziom hormonów we krwi oraz poziom wszystkich składników pochodzących z procesu trawienia – cukrów, tłuszczów, białek i witamin.

Wątroba pracuje sprawnie dopóki nie jest nadmiernie obciążona toksynami. Wątroba jest odpowiedzialna za wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii, w tym amoniaku, a także metabolizowania leków, alkoholu i związków chemicznych. Wątroba jest narządem wrażliwym na czynniki metaboliczne, toksyczne i biologiczne oraz zaburzenia krążenia. Pod wpływem działania wymienionych, szkodliwych czynników uszkadzających komórki wątroby dochodzi do rozwoju poważnych chorób, takich jak stany zapalne, włóknienie i marskość wątroby, stłuszczenie wątroby, a nawet jej całkowite uszkodzenie do tego stopnia, że zachodzi potrzeba transplantacji.

Wątroba ma zdolność do regeneracji. Co więcej, nawet niewielki fragment wątroby może zagwarantować równowagę metaboliczną. Przyjmuje się, że chirurgiczne usunięcie 75% masy wątroby nadal umożliwia zachowanie jej funkcji. Zdolności do regeneracji tego narządu są zatem ogromne. Niemniej w przypadku chorób wątroby, struktura komórek wątroby powoduje jej nieodwracalne uszkadzanie ich struktury, co w konsekwencji prowadzi do nieodwracalnego uszkodzenia struktury komórek wątroby.

W regeneracji wątroby pomaga odpowiednia dieta oraz leki, w szczególności fosfolipidy. Działanie fosfolipidów polega na wbudowywaniu się w błonę komórek wątroby, co przyspiesza ich regenerację. Zawarte w fosfolipidach kwasy tłuszczowe wspierają wydzielanie żółci, które jest zaburzone w przebiegu chorób, takich jak kamica żółciowa. Można podawać je w stanach po uszkodzeniu wątroby w rezultacie nadużywania alkoholu oraz w przypadkach nieprawidłowego funkcjonowania dróg żółciowych.

Dieta sprzyjająca regeneracji wątroby opiera się na wyeliminowaniu z jadłospisu takich produktów, jak:

– fast food

– chipsy

– smażone potrawy

– produkty z wysoką zawartością tłuszczu i konserwantów (wysoko przetworzone).

Chcąc wesprzeć naturalne procesy regeneracji wątroby należy spożywać głównie świeże owoce i warzywa, w tym szpinak i buraki, działające ochronnie na komórki wątrobowe i drogi żółciowe. Warto także ograniczyć spożycie kawy i alkoholu oraz spożywać co najmniej 2 litry wody każdego dnia. Woda wspiera usuwanie toksyn z organizmu.

Proces regeneracji wątroby jest wspierany również przez niektóre zioła, takie jak wyciąg z karczocha, ostrokrzew paragwajski, cykoria, ostryż długi i ostropest plamisty.