Tymianek w kuchni – poprawi smak nie jednej potrawy


Tymianek w kuchni – poprawi smak nie jednej potrawy

Tymianek jako ziołowa przyprawa charakteryzuje się pikantnym smakiem i orzeźwiającym zapachem. Ziele posiada właściwości poprawiające krążenie i antybakteryjne. Tymianek pospolity był ceniony już w starożytności. W XI wieku uprawy tego ziela zostały rozpowszechnione także w środkowej części Europy.

Współcześnie najwięcej upraw tymianku pospolitego znajduje się w Europie i Ameryce Środkowej. Ze względu na właściwości poprawiające trawienie, tymianek jest dodawany zazwyczaj do tłustych potraw, w tym do potraw mięsnych, zapiekanek z serem, a także pieczonych warzyw – zwłaszcza ziemniaków.

Niemniej ziołowa przyprawa doskonale podkreśla smak także dań przygotowanych na bazie roślin strączkowych oraz potraw rybnych. Tymianek jest wykorzystywany dodawany do dań na bazie pomidorów, do niektórych kiełbas, a także marynat.

Zastosowanie suszonego i świeżego tymianku jest bardzo wszechstronne. Warto dodawać go szczególnie do dań mięsnych. Tymianek podkreśla smak dziczyzny, potraw z kurczaka, kaczki i królika. Sprawdzi się także jako dodatek do zup tradycyjnych i typu krem oraz sosów.