Tymianek – poznaj właściwości lecznicze „macierzanki”


Tymianek – poznaj właściwości lecznicze „macierzanki”

Tymianek znany również pod nazwą tymianku pospolitego i tymianu jest od czasów starożytnych wykorzystywany w medycynie alternatywnej. Na co dzień znamy go głównie jako przyprawę. Szacuje się, że roślina występuje w około 100 odmianach! Największą popularnością cieszą się tymianek pospolity i cytrynowy.
Macierzanka doskonale podkreśla smak wędlin i mięs, zwłaszcza drobiu. Tymianek może być dodawany także do ryb, zup, sosów i sałatek. Ekstrakt z ziela tymianku, podobnie jak olejek tymiankowy, charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwbakteryjnymi, przeciwwirusowymi i przeciwgrzybiczymi. Oba produkty pozyskiwane z tymianku mogą być stosowane w łagodzeniu dolegliwości wywołanych przez te patogeny w obrębie układu pokarmowego i oddechowego.
Tymianek zawiera witaminy (witamina C, witaminę z grupy B), minerały (np. mangan, żelazo, wapń, selen, magnez, potas) i inne związki, na przykład tymol posiadający właściwości antyseptyczne, antyoksydacyjne i wykrztuśne. Macierzanka poprawia proces trawienia, dlatego warto dodawać tę przyprawę do ciężkostrawnych i tłustych dań.
Olejek tymiankowy dodany do preparatu rozgrzewającego łagodzi bóle reumatyczne, stawowe i mięśni oraz nerwobóle. Ziele posiada właściwości wzmacniające, odkażające i uspokajające. Olejek nie powinien być stosowany sam bezpośrednio na skórę, ponieważ może powodować podrażnienia skóry.
Niemniej nie każdy może bez obaw stosować ziołowe produkty na bazie macierzanki. Kobiety w ciąży powinny raczej go unikać. Tymianek zawiera związki organiczne, które mogą pobudzać macicę oraz wykazują działanie poronne.