Tapioka – perłowa kasza z manioku jadalnego


Tapioka – perłowa kasza z manioku jadalnego

Perłowe kulki wykorzystywane do przyrządzania potraw “fit” to oczywiście tapioka. Kaszę o nietypowo dużych ziarenkach wytwarza się z jadalnego manioku pochodzącego z Afryki.

Tapioka – skrobia z manioku – jest dostępna także w postaci mączki (ang. Tapioca flour). Oba produkty należą do grona bardzo zdrowych produktów spożywczych. Dla osób prowadzących aktywny tryb życia, tapioka jest źródłem węglowodanów w czystej postaci. Nie zawiera ona glutenu, a zawarta w niej skrobia posiada niską alergenność.

Pod względem wartości odżywczej bardzo przypomina skrobię kukurydzianą i ryżową. Tapioka bardzo często jest produkowana ekologicznymi metodami i prezentowana jako produkt
“bio”. Można przyrządzać z niej zdrowe desery i koktajle.

Dodaj komentarz