Sól himalajska – podkreśli smak i nie podniesie ciśnienia


Sól himalajska – podkreśli smak i nie podniesie ciśnienia

Sól himalajska charakteryzuje się różowym zabarwieniem. W odróżnieniu od białej soli kuchennej nie podlega przetwarzaniu i chemicznemu czyszczeniu. Z tych właśnie powodów sól himalajska uchodzi za najzdrowszą odmianą soli.

Sól himalajska powstawała i krystalizowała się około 500 milionów lat temu (w okresie zwanym prekambrem), w miejscu gdzie dziś znajdują się Himalaje. Wówczas znajdował się tam starożytny Ocean Tetydy, który wysychając pozostawił złoża soli mineralnej. W tym okresie środowisko nie było skażone w takim stopniu, w jakim jest skażone obecnie.

Różowa sól jest obecnie wydobywana głównie w Pakistanie, w kopalni soli Khewra. Sól himalajska stanowiąca źródło 84 minerałów jest wydobywana metodą płukania i suszenia. Z uwagi na to, że wpływa korzystnie na zdrowie i urodę można stosować ją zarówno leczniczo, jak i profilaktycznie.

W skład soli himalajskiej wchodzą m.in. selen, chrom, potas, mangan, fosfor, siarka, miedź i wapń. Sól himalajska pomaga regulować poziom nawodnienia organizmu oraz wspiera leczenie reumatyzmu, kamicy żółciowej i nerkowej. Ponadto, sól himalajska skutecznie łagodzi infekcje gardła i jamy ustnej, a ponadto wspiera leczenie chorób układu oddechowego i łagodzi choroby skóry – trądzik, grzybice i łuszczycę.

Sól himalajska jest sprzymierzeńcem w walce z cellulitem. Można wykorzystać kąpiele w soli himalajskiej do nawilżenia skóry i poprawy jej jędrności. Solą himalajską należy zastąpić sól kuchenną (chlorek sodu) w przypadku problemów z nadciśnieniem. Wynika to z faktu, że w 5 g soli himalajskiej znajduje się tylko 1.9 g sodu i 4.9 g chlorku sodu. Różowa sól pomaga też zredukować dolegliwości jelitowe.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o