Soczewica zamiast mięsa? Tak, ale z innymi roślinami


Soczewica zamiast mięsa? Tak, ale z innymi roślinami

Soczewica należy do popularnych rośliny strączkowych. Jej ziarna posiadają właściwości prozdrowotne wynikające z zawartości różnych składników odżywczych.

Drugą zaletą soczewicy jest zawartość białka roślinnego, które organizm łatwo przyswaja. Wśród składników odżywczych – poza proteinami – dominują potas i kwas foliowy. Ostatnie doniesienia naukowe wskazują także na zawartość tanin, które mogą spowolnić tempo podziału komórek nowotworowych. Badania w tym zakresie nadal są prowadzone.

W 100 g ugotowanych ziaren soczewicy znajduje się około 9 g białka. Nie zawiera ono wszystkich niezbędnych aminokwasów, dlatego jest nazywane niepełnowartościowym. Dlatego też warto łączyć soczewicę z innymi roślinnymi produktami bogatymi w białko. Co ciekawe, pod względem zawartości białka soczewica ustępuje tylko jednemu gatunkowi roślin strączkowych – soi.

Soczewicę należy posolić dopiero 10 minut przed zakończeniem gotowania. W przeciwnym razie przygotowany z niej posiłek będzie mniej ubogi w białko.