Smażenie powietrzem – smażone może być zdrowe


Smażenie powietrzem – smażone może być zdrowe

Alternatywą dla smażenia na oleju mogą być nowe technologie. Coraz więcej producentów oferuje urządzenia umożliwiające smażenie bez tłuszczu lub z niewielką ilością tłuszczu oraz pieczenie i grillowanie. Technologie tego typu są bardziej bezpieczną i ekonomiczną formą przygotowywania chrupiących przekąsek i dań.

Systemy dostępne na rynku działają w oparciu o zapewnienie optymalnej temperatury i precyzyjnej cyrkulacji powietrza. Nowoczesne urządzenia pozwalają na znaczne ograniczenie kaloryczności posiłków z zachowaniem smaku.

Za pomocą tego typu urządzeń nazywanych m.in. frytownicami niskotłuszczowymi, można przyrządzić rozmaite dania i przekąski, w tym frytki, chipsy, mięsne dania (np. steki, kurczaka, wieprzowinę), dania rybne, krewetki oraz niektóre ciasta.

Potrawy i desery przygotowane przy użyciu technologii smażenia gorącym powietrzem o odpowiedniej cyrkulacji są bardzo lekkostrawne, chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Nowoczesne frytownice pozwalają na przyrządzanie potraw bez tłuszczu, albo z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu.

Urządzenia tego typu są wyposażone w minutnik oraz w szeroki zakres temperatur. Na rynku są dostępne frytownice w standardowych rozmiarach oraz w rozmiarze XL, pozwalającym na przyrządzenie posiłku dla kilku osób.