Skwalan nawilży nawet problematyczną skórę


Skwalan nawilży nawet problematyczną skórę

W kosmetologii można spotkać się z dwoma różnymi związkami o bardzo podobnej, a przez to mylonej nazwie. Jeden z nich to skwalen, który jest pochodną skwalanu pochodzącego z natury. W tym artykule przyjrzymy się skwalanowi jako organicznemu związkowi, który pomaga nawilżyć nawet problematyczną skórę.

Skwalan z oliwek jest substancją wykorzystywaną do pielęgnacji skóry, usprawniającą wchłanianie substancji aktywnych w głąb skóry. Skwalan wykazuje działanie przeciwzapalne, nawilżające i odżywcze. Głównym działaniem skwalanu jest uzupełnianie warstwy lipidowej naskórka i zapobieganie odparowywaniu wody. Skwalan to bardzo dobra alternatywa dla kwasu hialuronowego, polecana osobom z cerą dojrzałą, suchą i normalną.

Ten składnik kosmetyków nie zaszkodzi także skórze wrażliwej, ponieważ jest on delikatny dla skóry, hipoalergiczny i w pełni naturalny. Skwalan jest substancją bezwonną, bezbarwną i nierozpuszczalna w wodzie. Ten organiczny związek nie ulega rozkładowi pod wpływem promieniowania ultrafioletowego, ani też działaniu tlenu. W kosmetologii z reguły wykorzystuje się skwalan roślinny, który pochodzi z oliwek, pszenicy, ryżu, albo amarantusa.

Skwalan jest składnikiem kremów, peelingów, a także masek i toników do twarzy. Bardzo często wchodzi on w skład emolientów i lubrykantów z uwagi na silne właściwości nawilżające. Zaletą skwalanu jest to, że bardzo szybko wchłania się w skórę nie pozostawiając na niej tłustego filmu.

Skwalan może być stosowany przez kobiety w każdym wieku – chroni warstwę tłuszczową skóry przed negatywnym działaniem wolnych rodników oraz hamuje powstawanie zmarszczek.