Seitan – mięso Buddy. Co to jest i jakie ma właściwości?


Seitan – mięso Buddy. Co to jest i jakie ma właściwości?

Seitan jest znane także jako mięso Buddy. Można spotkać się także z takimi określeniami jak chińskie mięso oraz kofu. Produkt pochodzi z Azji i jest produkowany z mąki pszennej bogatej w gluten. Seitan należy do podstawowych składników diety makrobiotycznych.

Mięso Buddy charakteryzuje się jasnobrązową barwą i mdłym smakiem. Do podstawowej bazy przyrządzanej z mąki pszennej i wody można jednak dodać zioła oraz przyprawy, aby nadać produktowi bardziej wyrazisty, ostry smak.

Seitan to produkt bogaty w gluten, więc nie może być spożywany przez każdego konsumenta bez wyjątku. Mięso Buddy nie jest odpowiedni dla osób cierpiących na:

– celiakię

– nadwrażliwość na gluten

– nietolerancję glutenu

Seitan charakteryzuje się niską zawartością tłuszczów nieprzekraczającą 2%. Zawartość węglowodanów jest na podobnym poziomie. Seitan należy do produktów bogatobiałkowych – jest zdrowym substytutem mięsa. W mięsie Buddy znajduje się dużo roślinnego białka, w tym głównie gliadyny i gluteniny. Kofu jest bogatym źródłem błonnika, więc pozostawia na dłużej uczucie sytości. W 100 g seitanu znajduje się około 120 kcal.

Nazwa „chińskie mięso” odnosi się nie tylko do wysokiej zawartości białka, ale również do smaku i tekstury seitan. Konsystencja tego produktu jest bardzo podobna do struktury mięsa.