Produkty sprzyjające depresji – lepiej ich unikać


Produkty sprzyjające depresji – lepiej ich unikać

Dieta w przebiegu depresji ma znaczenie. Regularne posiłki i produkty o wysokiej jakości odżywczej korzystnie wpływają na poziom endorfin i serotoniny. Zdecydowanymi faworytami są magnez, kwasy omega-3 i witaminy z grupy B.

Magnez ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Osoby chorujące na depresję często cierpią na niedobór tego minerału. Głównym źródłem magnezu są orzechy, awokado, kakao i banany. Kwasy omega – 3 biorą udział w procesie neuroprzekaźnictwa. Zdaniem amerykańskich naukowców mogą one działać jako leki antydepresyjne. Witaminy z grupy B wpływają natomiast na produkcję dopaminy i serotoniny. Mogą one redukować poziom kortyzolu.

Do produktów sprzyjających depresji należą również kawa i cukier biały rafinowany. Ponadto, osoby cierpiące na depresję lub narażone na tę chorobę powinny unikać żywności wysoko przetworzonej. Należy unikać także alkoholu.

Nadużywanie alkoholu powoduje uczucie niepokoju i sprzyja atakom paniki. Dochodzi wówczas do spadku poziomu serotoniny, co zdecydowanie sprzyja rozwojowi depresji.

Żywność wysokokaloryczna posiadająca niską wartość odżywczą wpływa na nastrój i samopoczucie. Słodycze zawierają dużo cukru i tłuszczu niskiej jakości. Po spożyciu słodyczy dochodzi jedynie do chwilowej poprawy nastroju. Po krótkim czasie dochodzi do pogorszenia nastroju.