Pieprz kajeński – przyprawa z ostrej papryczki wspierająca odchudzanie


Pieprz kajeński – przyprawa z ostrej papryczki wspierająca odchudzanie

Pieprz cayenne, znany też kajeńskim, powstaje z papryki o ostrym smaku – papryczki chili. Pieprz kajeński nie ma nic wspólnego z pieprzem. Czerwony proszek podkreśla smak potraw, dodając mu pikanterii.

Pieprz kajeński, dzięki zawartości kapsaicyny, dodaje energii i poprawia perystaltykę jelit. Osoby zmagające się z zaparciami powinny go spróbować. Pieprz cayenne wzmacnia też odporność i łagodz ból. Ze względu na to, że kapsaicynie przypisuje się właściwości przyspieszające metabolizm i intensyfikujące termogenezę (produkcję ciepła), pieprz kajeński jest składnikiem preparatów na odchudzanie (ekstrakt z papryki kajeńskiej).

Kapsaicyna, o której mowa wyżej, wpływa na receptory bólowe (nocyceptory). Po przeniknięciu tej substancji do organizmu pojawia się uczucie pieczenia i ból w jamie ustnej. Po spożyciu potrawy doprawionej pieprzem kajeńskim, czujemy efekt termogeniczny przejawiający się w uczuciu rozgrzania. Regularne spożywanie kapsaicyny, np. w formie ekstraktu z papryki kajeńskiej, pojawia się efekt przyspieszenia metabolizmu.

Dodaj komentarz