Parfait w wersji fit – co to jest i jak go przyrządzić?


Parfait w wersji fit – co to jest i jak go przyrządzić?

Parfait jest deserem wywodzącym się z francuskiej kuchni, sporządzanym z masy mleczno – jajecznej, którą miesza się z aromatycznymi dodatkami i bitą śmietaną. Deser jest podawany na zimno. Obecnie można spotkać się z wykorzystaniem francuskiego pomysłu na deser w wersji fit.

Parfait w wersji fit składa się z kilku składników, które razem tworzą pełnowartościowy posiłek. Zamiast masy mleczno – jajecznej i bitej śmietany stosuje się jogurt naturalny lub maślankę – odtłuszczone produkty mleczne bogate w pełnowartościowe białko.

Drugim ważnym składnikiem są owoce – świeże lub suszone. Można także przygotować z nich mus. Bardzo istotne jest jednak, aby nie dodawać cukru, ani innych słodkich dodatków.

W parfait w wersji fit znajdują się także zboża lub kasze i nasiona, np. amarantu, kasza jaglana, nasiona chia, muesli lub płatki owsiane. Przygotowując parfait możesz łączyć różne owoce układając je warstwowo, na przemian z granolą i jogurtem w szklance.

Parfait w wersji fit to dobry sposób na włączenie do diety dziecka owoców, jeżeli za nimi nie przepada. Parfait sprawdzi się także jako zamiennik tuczących deserów na diecie odchudzającej oraz w jako pomysł na drugie śniadanie, podwieczorek i śniadanie.

Do przygotowania parfait przyda się wysoka szklanka i długa łyżeczka.