Oliwki – 5 powodów, dla których warto je jeść


Oliwki – 5 powodów, dla których warto je jeść

Oliwki są dodatkiem do sałatek i przekąsek. Podkreślają ich smak i dodają wyrazistości. Do wyboru mamy dwa podstawowe rodzaje – zielone i czarne.

Trudno wyobrazić sobie bez nich dietę śródziemnomorską. Oliwki dostarczają witaminy A, C i E oraz witamin z grupy B. Oliwki dostarczają również cennych minerałów – potasu, fosforu i żelaza.

Oliwki tylko pozornie są “tłuste” – wspomagają odchudzanie, właśnie dlatego, że są niskokaloryczne. Poza tym, są one bogate w błonnik – tłumią nadmierny apetyt, zapobiegają zaparciom i ogólnie korzystnie wpływają na perystaltykę jelit.

Oliwki poprawiają wygląd skóry, paznokci i włosów – dostarczają organizmowi składników odżywczych, które korzystnie wpływają na te tkanki. Szczególnie istotna jest witamina E – poprawia nawilżenie skóry i dba o jej młody wygląd.

Oliwki dobrze komponują się z wieloma daniami – możesz dodać je do sałatek, mięs, serów i pizzy. To jedynie przykłady. Oliwki docenią także osoby cierpiące na migreny – są bogatym źródłem miedzi.

Dodaj komentarz