Olej z awokado jako składnik kosmetyków – jak wpływa na skórę?


Olej z awokado jako składnik kosmetyków – jak wpływa na skórę?

Olej z awokado wywiera bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Wiemy już, że warto wprowadzić go do codziennej diety. Olej z awokado jest także wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Olej tłoczony na zimno z wysuszonego miąższu tego owocu jest bardzo bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz szereg składników aktywnych.

Olej z awokado zawiera między innymi kwas oleinowy, który należy do rodziny omega 6 oraz kwas linolowy, który należy do rodziny omega 9. Nasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas palmitynowy, obecne w oleju z awokado, występują naturalnie także w warstwie rogowej naskórka oraz w ludzkim sebum.

Olej z awokado jest też bogaty w witaminę E, A, C i K oraz witaminy z grupy B. Ponadto zawiera on także fitosterole, do których należy choćby lecytyna. Skwalen jest węglowodorem o działaniu zapobiegającym tworzeniu się wolnych rodników. Wykazuje on również działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybicze.

Co ciekawe, olej z awokado zawiera też białka (proteiny) oraz aminokwasy (np. hydroksyprolinę stanowiącą główny składnik kolagenu). Olej z awokado jest bogaty w minerały, takie jak potas i magnez. Zielonkawy odcień oleju z awokado wynika z zawartości chlorofilu – zielonego barwnika o silnych właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych.

Kosmetyki na bazie oleju z awokado są polecane do pielęgnacji skóry suchej i łuszczącej się. Można wykorzystać je do przyspieszenia procesu regeneracji skóry pokrytej płytkimi zranieniami i ubytkami. Olej z awokado powoduje także zmiękczenie naskórka, chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Po zaaplikowaniu na skórę olej z awokado tworzy warstwę okluzyjną zapobiegającą utracie nawilżenia.