Olej z nasion malin – źródło antyoksydanów i NNKT dla Twojej skóry


Olej z nasion malin – źródło antyoksydanów i NNKT dla Twojej skóry

Olej z pestek malin podobnie jak inne oleje roślinne znajduje zastosowanie w branży kosmetycznej. “Malinowy olej” ma lekko owocowy aromat i doskonale natłuszcza skórę, nadając jej lepszą elastyczność.

Olej z nasion malin spełnia funkcję przeciwsłonecznego filtra, który absorbuje szkodliwe promieniowanie UVA i UVB, z naciskiem na to ostatnie. Ten naturalny specyfik zawiera też potężną dawkę antyoksydantów, co dodatkowo chroni skórę przed starzeniem się spowodowanym przez promieniowanie słoneczne.

Malinowy olej wykazuje właściwości łagodzące i przeciwzapalne. Lekko rozjaśnia skórę i działa antyseptycznie. Jednocześnie dba on o barierę lipidową naskórka poprawiając jej nawilżenie i elastyczność. Znacznie poprawia on pracę gruczołów łojowych.

Olej z pestek malin jest jednym z bio – olejów. Ponad 80% jego składu stanowią Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, w tym szczególnie kwas linolowy i alfa – linolenowy – podstawowe składniki lipidowego płaszcza skóry. Bio – olej pozyskiwany z pestek malin zawiera też witaminę E, karotenoidy i flawonoidy. Zainteresowanym polecamy szczególnie naturalne, zimnotłoczone oleje nierafinowane.

Dodaj komentarz