Uroda

Nektarynki – jedz na zdrowie!

Nektarynka to odmiana brzoskiwni o niskiej wartości energetycznej. W 100 g produktu znajduje się około 45 kcal.

Choć owoce te podobnie jak inne zawierają cukry proste, zawierają niski indeks glikemiczny (ok. 42). W nektarynach znajduje się dużo błonnika oraz szereg witamin – witaminę A i C oraz niacynę. Nektarynki są też źródłem beta – karotenu i potasu. Beta – karoten utrwala letnią opaleniznę, a potas przeciwdziała obrzękom i nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie.

Słodkie owoce o pomarańczowym kolorze zawiera także pierwiastek – bor. Minerał korzystnie wpływa na strukturę kości chroniąc przed osteoporozą oraz poporawia absorpcję magnezu i wapnia. O ile miąższ jest źródłem prozdrowotnych składników odżywczych, o tyle gorzkie migdały znajdujące się w pestkach nie powinny być spożywane. Zawierają one znaczną dawkę amigdaliny,

Amigdalina nazywana witaminą antynowotworową jest mimo wszystko niebezpieczna, ponieważ stanowi prekursor cyjanowodoru.