Najnowsze trendy w żywieniu i odchudzaniu – kuracje i produkty, które będą hitem w 2019 r.


Najnowsze trendy w żywieniu i odchudzaniu – kuracje i produkty, które będą hitem w 2019 r.

Po świątecznej uczcie i sylwestrowej fieście wiele osób zaczyna myśleć o noworocznych postanowieniach i sposobach ich realizacji. Jednym z najczęstszych postanowień noworocznych jest utrata kilku zbędnych kilogramów.

W 2019 r. dietetyczne trendy zostaną zdominowane przez dietę pegańską. Stanowi ona połączenie diety paleo i diety wegańskiej. W największym uproszczeniu polega ona na spożywaniu głównie nieprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego.

  1. Peganizm

Dieta pegańska wyklucza skrajną restrykcyjność diety paleo i weganizmu. Zakłada ona zrezygnowanie z produktów przetworzonych, glutenu, produktów mlecznych i cukru. Dieta pegańska nie wyklucza spożywania mięsa i ryb. Jaja można spożywać w nieograniczonych ilościach. Warzywa są podstawą diety, jednak należy wykluczyć warzywa strączkowe. Poza tym, dieta pegańska zakłada spożywanie zdrowych tłuszczów – oliwy z oliwek, awokado i oleju lnianego. Dieta pegańska istnieje na rynku dietetycznym już od 2015 r. niemniej w ostatnim czasie zainteresowanie tym sposobem żywienia regularnie wzrasta. Stąd eksperci wysnuli wniosek, że w 2019 r. paleo-weganizm opanuje rynek.

  1. Roślinne proteiny

Większość białka w diecie pochodzi z produktów zwierzęcych. Niemniej w 2019 r. tendencja może się odwrócić. Zdaniem ekspertów wzrośnie zainteresowanie produktami roślinnymi zawierającymi proteiny, czyli m.in. wege burgerami, roślinami nasion strączkowych, produktami sojowymi itd. Źródłem wzrostu zainteresowania białkiem roślinnym jest rozpowszechnienie negatywnych stron chowu przemysłowego zwierząt, w tym m.in. nadużywania antybiotyków, wartości odżywczej mięsa pozyskiwanego w ten sposób, skutków dla środowiska.

  1. Makarony z roślin strączkowych

Zdaniem ekspertów wzrośnie zainteresowanie makaronami z roślin strączkowych. Kluski z ciecierzycy, czerwonej i zielonej soczewicy będą najbardziej popularne. Obecnie na rynku są dostępne także makarony z grochu suszonego i zielonego. Konsumenci, którzy uwielbiają makarony otrzymają dodatkową zdrowszą opcję. Wzrost popularności makaronów produkowanych z nasion roślin strączkowych wcale nie oznacza zmniejszenia zainteresowania makaronami w tradycyjnej postaci.

  1. Popyt na probiotyki

Probiotyki oraz mikroorganizmy żyjące w jelitach dbają o zdrowie układu pokarmowego oraz wpływają znacząco na odporność organizmu. Dotychczas probiotyki były kojarzone głównie z jogurtami. W 2019 r. dojdzie do rozpowszechnienia się m.in. płatków owsianych z probiotykami, probiotycznej wody gazowanej i innych źródeł probiotyków niemających nic wspólnego z mlecznymi przetworami. Probiotyki usprawniają trawienie, dlatego zawierające je produkty mogą posłużyć jako wsparcie w odchudzaniu.

  1. Dieta Low-FODMAP

Skoro jesteśmy już w temacie zdrowia jelit, warto wspomnieć o kolejnym trendzie dotyczącym osób, które nie mogą spożywać cukrów prostych i cukrów alkoholowych. Dieta Low-FODMAP pomaga im w pozbyciu się uciążliwych symptomów, takich jak ból brzucha i wzdęć. W 2019 r. na rynku pojawi się więcej produktów żywieniowych dla osób stosujących tę dietę. Poza tym, coraz więcej osób przechodzi na dietę Low-FODMAP, żeby zgubić kilka kilogramów. Marketing nowych produktów może przyczynić się do większego zainteresowania tym sposobem żywienia.