Mleko migdałowe – dawka wapnia bez cholesterolu


Mleko migdałowe – dawka wapnia bez cholesterolu

Mleko migdałowe ma aksamitny smak i jest dobrym zamiennikiem mleka krowiego, dla osób uczulonych na białka mleka krowiego lub nietolerujących laktozy.

Mleko migdałowe można przygotować samodzielnie, albo kupić gotowy produkt w kartonie. Jego zaletą jest wysoka zawartość wapnia przy niskiej kaloryczności oraz brak zawartości cholesterolu. Wadą tego produktu jest zaś znacznie wyższa cena, związana z kosztami produkcyjnymi.

Spożywanie mleka migdąłowego jest polecane szczególnie osobom cierpiącym na cukrzycę oraz pacjentom zmagającym się z chorobami układu krążenia.

Mleko migdałowe można dodawać do napojów i kawy, a także do wypieków. Warto spróbować jak smakują mleczne dania, gdy mleko krowie zostanie zastąpione migdałowym. Oryginalne mleko migdałowe nie zawiera cukru. Jego tańsze zamienniki niestety mogą być “doprawiane” dodatkami, w tym cukrem rafinowanym lub syropem glukozowo – fruktozowym.