Porady

Mleka roślinne – tak, ale bez cukru

Mleka roślinne uchodzą za bardzo zdrowe produkty spożywcze – zwłaszcza dla osób, które nie mogą ze względu na alergię lub nietolerancję glukozy spożywać mleka krowiego.

Niemniej prawda o tych produktach pochodzenia jest zbyt słodka – do wielu napojów roślinnych producenci dodają cukier, który odbiera im cechę korzystnego wpływu na zdrowie. Cukier i substancje aromatyczne oraz substancje poprawiające walory smakowe są dodawane nie tylko do napojów roślinnych o smaku czekoladowym czy waniliowym.

Na przykład, napój sojowy o smaku naturalnym, może zawierać niewielką ilość syropu glukozowo – fruktozowego, bo lekko słodkawy smak jest pożądany przez konsumentów.

Szanowni producenci – nie tędy droga! Konsument wybierając mleko roślinne powinien sprawdzić skład produktu. Roślinne napoje zawierające cukier nie mogą być reklamowane jako zdrowe – są to po prostu napoje słodzone, które z diety lepiej wyeliminować.