Miód mniszkowy i jego właściwości


Miód mniszkowy i jego właściwości

Miód mniszkowy jest zdrowym produktem pozyskiwanym z kwiatów mniszka lekarskiego. Co ciekawe, należy on do trudno dostępnych rarytasów.

Miód mniszkowy wytwarza się z majowych kwiatów mniszka lekarskiego. Ma barwę od jasnożółtej do pomarańczowej oraz słodki, lekko mdły smak. Miód mniszkowy słynie z zawartości witamin oraz naturalnych substancji odpowiadających za jego lecznicze właściwości.

Miód mniszkowy wspiera pracę układu trawiennego pozytywnie działając na wątrobę i łagodząc nadkwasotę żołądka. Ten specjał jest też wykorzystywany pomocniczo w leczeniu i profilaktyce chorób serca, chorób dróg moczowych, chorób woreczka żółciowego i reumatycznych.

Cennym składnikiem miodu mniszkowego jest cholina, która pomaga obniżyć poziom lipidów w wątrobie i wspomaga produkcję żółci. W skład tego produktu wchodzą także witamina B1 i witamina C, a także potas, fosfor, żelazo i mangan.

Cukry zawarte w miodzie mniszkowym to glukoza i fruktoza. Dlatego też, mimo prozdrowotnych właściwości i zawartości witamin, nie wolno przesadzać z jego ilością w diecie, podobnie jak w przypadku innych miodów.

Dodaj komentarz