Miód faceliowy – z czego powstaje i jakie ma właściwości?


Miód faceliowy – z czego powstaje i jakie ma właściwości?

Wśród nektarowych miodów wyróżnia się miód faceliowy. Posiada on jasną barwę i intensywny aromat. Nektar jest zbierany z kwiatów facelii błękitnej uznawanej za królową wśród miododajnych roślin.

Miód faceliowy posiada lekko kwaskowy, delikatny smak i kwiatowy zapach. Ze względu na szereg właściwości leczniczych należy on do najbardziej cenionych gatunków miodu. Miód faceliowy jest pomocny w problemach z nadciśnieniem tętniczym. Ten rarytas może być wykorzystywany w profilaktyce stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Miód posiada właściwości balteriobójcze. Zawarta w nm cholina wspiera wątrobę.

Miód faceliowy jest bogatym źródłem magnezu, żelaza i kobaltu. Są to minerały stymulujące produkcję czerwonych ciałek krwi. Warto sięgać po miód faceliowy szczególnie w okresach dużego wysiłku fizycznego i intelektualnego.

Dodaj komentarz