Mango – wartości odżywcze i właściwości egzotycznego owocu


Mango – wartości odżywcze i właściwości egzotycznego owocu

Mango jest owocem egzotycznym o średniej kaloryczności, zawierającym 65 kcal w 100 g owoców. Mango należy do owoców bogatych w minerały i witaminy, dostarczającym organizmowi błonnik i białko oraz magniferynę. Błonnik zawarty w mango, to zarówno pektyny, jak i włókno pokarmowe.

Magniferyna jest substancją aktywną biologicznie, zwalczającą wirusy i inne drobnoustroje, posiadającą właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Magniferyna została przebadana przez naukowców, którzy dowiedli, że jej działanie (a tym samym działanie owocu) można wykorzystać w profilaktyce przeciwnowotworowej i przeciw miażdżycy. Ten związek chemiczny pomaga niwelować negatywny wpływ promieniowania UV na skórę.

Magniferyna nie jest jedyną substancją znajdującą się w mango, wykazującą działanie antyoksydacyjne. Owoce mango zawierają również witaminy A, C i E, które także posiadają skuteczne właściwości antyoksydacyjne.

W żółtym miąższu znajdują się także witaminy z grupy B oraz witamina K1. Mango jest cennym źródłem potasu, magnezu, a także miedzi. Pektyny znajdujące się w owocach spowalniają przyswajanie cukrów, co pozwala utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.

Świeże owoce mango są smaczną, zdrową i orzeźwiającą przekąską oraz głównym składnikiem koktajli owocowych. Szczególną popularnością cieszy się mango lassi. Jako deser sprawdzi się także sorbet z mango o bardzo egzotycznym i orzeźwiającym smaku.