
Mąka migdałowa – właściwości i zastosowanie
Mąka migdałowa zawiera duże ilości jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ten produkt niezawierający glutenu jest też źródłem magnezu, wapnia i żelaza.
Stosowanie mąki migdałowej jest polecane szczególnie osobom zmagającym się z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi, a także nadciśnieniem i cukrzycą. Mąka migdałowa jest ważnym elementem jadłospisu w diecie wegetariańskiej i bezglutenowej oraz w diecie paleo i w diecie o obniżonej zawartości węglowodanów.
Mąka migdałowa ma słodkawy smak, dlatego doskonale sprawdza się jako zamiennik mąki pszennej. Przyrządzisz z niej smaczne wypieki i ciastka.
Można przyrządzić mąkę migdałową samodzielnie poprzez zmielenie migdałów. Gotową mąkę migdałową można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

