Kulinaria

Mąka kasztanowa – właściwości i zastosowanie

Mąka kasztanowa należy do orzechowych gatunków mąki. Jej cechą jest wysoka zawartość białka, jak i węglowodanów. Zawiera ona niewiele tłuszczu.

Mąka kasztanowa zawiera miedź, fosfor i potas, a także magnez i witaminę B6. Jej zaletą jest brak zawartości glutenu. Mąka kasztanowa sprawdza się jako składnik dań słodkich i wytrawnych, mimo że ma słodkawy posmak i orzechowy zapach.

Mąka kasztanowa w porównaniu z mąką pszenną zawiera znacznie więcej składników mineralnych, a pod względem konsystencji jest bardzo podobna do mąki zbożowej. Mąka kasztanowa zawiera jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe i dużo błonnik.

Zdrowy produkt jest polecany osobom zmagającym się z anemią, nadciśnieniem i chorobą układu sercowo – naczyniowego. Mąka kasztanowa zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, żelazo i potas.