Laktobionowy kwas – balsam dla skóry wrażliwej i naczyniowej


Laktobionowy kwas – balsam dla skóry wrażliwej i naczyniowej

Kwas laktobionowy jest regenerująco – łagodzącym składnikiem aktywnym przeznaczonym dla skóry wrażliwej i naczyniowej. Laktobionowy kwas pomaga też skórze podrażnionej po zabiegach estetycznych i dermatologicznych kuracjach.

Kosmetyki zawierające kwasem laktobionowym mogą być używane także do pielęgnacji innego typu skóry. Receptura kosmetyku bazującego na kwasie laktobionowym zazwyczaj zawiera także dodatkowe składniki, w tym głównie witaminy A, C i E oraz kwas hialuronowy.

Kwas laktobionowy należący do polihydroksykwasów PHA jest kwasem nowej generacji otrzymywanym z laktozy. Aktywna substancja została zbudowana z kwasu glukonowego połączonego z galaktozą.

Jego działanie koncentruje się wokół niszczeniu wolnych rodników oraz hamowanie enzymów zwanychmetaloproteinazami. W ten sposób kwas laktobionowy przeciwdziała powstawaniu zmarszczek, wiotrzeniu skóry oraz powstawaniu pajączków. Laktobionowy kwas pobudza fibroblasty do produkcji kolagenu oraz stymuluje jej funkcje regeneracyjne. Jako składnik o właściwościach przeciwutleniających zapewnia on ochronę przed działaniem promieni UV. Kosmetyki opracowane na bazie kwasu laktobionowego pozostają skórę miękką i gładką oraz uzupełniają ubytki w płaszczu wodno – lipidowym.

Kwas laktobionowy sprawdza się w leczeniu takich problemów skóry, jak trądzik różowaty, wyprysk i łojotokowe zapalenie skóry. Preparaty opracowane na bazie tego składnika pomagają także w przypadku zaburzeń naczyniowych.