Kwas ferulowy – uratuje skórę nie tylko przed szybkim starzeniem


Kwas ferulowy – uratuje skórę nie tylko przed szybkim starzeniem

Słyszałaś już o kwasie ferulowym? Jeżeli nie, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Kwas ferulowy jest pochodną kwasu cynamonowego. Naturalnie występuje on w zbożach, orzechach i ziarnach kawy. Kwas ferulowy znajduje zastosowanie w kosmetyce, głównie w produkcji preparatów anti-aging.

Kwas ferulowy jest silnym antyoksydantem, który skutecznie przeciwdziała starzeniu się skóry oraz niekorzystnemu działaniu innych czynników, np. atmosferycznych, stresu, nieodpowiedniej diety. Kwas ferulowy ma zdolność do absorbowania promieni UVB i UVA. Właśnie z tego powodu znajduje on zastosowanie w produkcji kremów przeciwsłonecznych.

Kosmetyki zawierające kwas ferulowy są polecane kobietom, które żyją w ciągłym biegu i w stresie, na czym cierpi ich skóra – objawy niedoboru snu oraz działania stresu to m.in. pozbawiona blasku, poszarzała cera, podatna na stany zapalne. Kwas ferulowy zmniejsza zaczerwienienia i łagodzi przebarwienia. W walce ze zmarszczkami ten antyoksydant jest zdecydowanie bezkonkurencyjny. Z jednej strony dba o prawidłowe nawilżene skóry, a z drugiej – pobudza syntezę elastyny i kolagenu.

Kosmetyki zawierające kwas ferulowy bardzo często dodatkowo zawiera witaminę C i E. Witaminy o antoksydacyjnych właściwościach wzajemnie się wspierają w działaniu, zwiększając swoją stabilność. Zastosowanie kwasu ferulowego obejmuje nie tylko produkcję kosmetyków, ale również preparatów wykorzystywanych w czasie profesjonalnych zabiegów kosmetycznych np. peelingu.