Kuchnia fusion – dania smaczne, zdrowe i z fantazją


Kuchnia fusion – dania smaczne, zdrowe i z fantazją

O kuchni fusion w Polsce słyszymy coraz częściej, niemniej nie do końca wiadomo, czym się charakteryzuje. Najczęściej, kuchnię fusion definiuje się jako łączenie tradycyjnych kulinarnych przepisów z różnych zakątków świata, w celu utworzenia kulinarnej wariacji.

Co ciekawe, kuchnia fusion nie jest owocem XXI wieku – jej początki sięgają XIX wieku. Kuchnia fusion narodziła się w Ameryce, w której do dziś stykają się różne kultury i tradycje. W dziewiętnastowiecznych stanach (jeszcze zanim stały się United States of America), doszło do naturalnego wymieszania się kulinariów różnych grup etnicznych. Obecnie kuchnia fusion opanowała restauracje na całym świecie.

Nie jest to jednak przysłowiowa „bułka z masłem”. Kuchnia fusion wymaga nie tylko ogromnej wiedzy kulinarnej, ale również kunsztu i wyczucia smaku. W daniach fusion smaki pasują do siebie, a jednocześnie tworzą coś nowego – swoisty unikat. Z pewnością można uznać ją za kuchnię eksperymentalną i kreatywną.

Renesans kuchni fusion nastąpił w latach 90. Ubiegłego wieku. Obecnie w Polsce wiele restauracji serwuje tego typu dania. Są to menu przygotowane z myślą o gościach otwartych na nowości, chcących doświadczyć nowych doznań kulinarnych.

Jednocześnie kuchnia fusion zakłada przygotowywanie zdrowych dań, które nie zawierają zbyt dużo pustych kalorii, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz innych składników odżywczych uznawanych obecnie za niezdrowe.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o