Kokos – egzotyczny orzech pełen wartości odżywczych


Kokos – egzotyczny orzech pełen wartości odżywczych

Pod brązową, włochatą skorupą znajduje się biały miąższ, który jest skarbnicą minerałów i witamin. Zawiera on dużo błonnika oraz potasu, magnezu i fosforu. Kokos dostarcza też dużej dawki kwasu foliowego.

Kokosy są też bogate w nasycone kwasy tłuszczowe – są to trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) metabolizowane w inny sposób niż szkodliwe kwasy pochodzenia zwierzęcego. MCT nie są odkładane w postaci tkanki tłuszczowej – organizm wykorzystuje je do produkcji energii.

Kokosowy tłuszcz wspomaga walkę z brzuszną otyłością jednak trzeba zachować umiar, żeby efekt nie był odwrotny. Tłuszcz kokosowy choć zdrowszy, jest równie kaloryczny jak inne tłuszcze. W diecie kokosy mogą być spożywane na różne sposoby. Do produktów szczególnie wartych polecenia są olej kokosowy, woda kokosowa i mleko kokosowe. Wiórki kokosowe sprawdzą się w dietetycznych deserach i muesli.