Kasza jaglana – na słodko i wytrawnie


Kasza jaglana – na słodko i wytrawnie

Kaszę jaglaną ze względu na jej stosunkowo neutralny smak, można przygotować na słodko i na wytrawnie. Polecamy ją jako farsz do papryki, dodatek do mięs, a także podstawa do przygotowania tzw. „kaszotto” („risotto z kaszy”), ale także jako podstawa do deserów.

Z jaglanej kaszy możesz przygotować owocowy pudding, poprzez wymieszanie ją ze startymi jabłkami lub bananem. Do puddingu potrzebujesz blendera, który zamieni kaszę z owocami w gładki budyń.

Z kaszy jaglanej przygotujesz też ciasteczka bezglutenowe z pestkami dyni, żurawiną, albo orzechami – i mąką orzechową. Taki przysmak zdecydowanie wyjdzie ci na zdrowie. Kasza jaglana ugotowana i podsmażona z cebulą lub innymi warzywami będzie smacznym farszem, którym możesz nadziać mięsne zrazy, albo pierożki.

Możliwości jest bardzo dużo! Kasza jaglana zawiera dużo błonnika, minerałów i witamin, dlatego jako baza do wytrawnych i słodkich dań nadaje im wysoką wartość odżywczą, a jednocześnie zapewnia, że nasycą one głód na długo dostarczając energii, a nie pustych kalorii.

Dodaj komentarz