Jedzenie organiczne – czym różni się od konwencjonalnego?


Jedzenie organiczne – czym różni się od konwencjonalnego?

Produkty organiczne, do których należą w szczególności żywność i kosmetyki, zyskują coraz większą popularność. Określenie „organiczny” jest traktowany jako „bio” i „ekologiczny”.

Mianem organicznej żywności określa się produkty spożywcze, które zostały wyprodukowane w gospodarstwach ekologicznych, czyli przy wykorzystaniu metod i środków, które nie są szkodliwe dla środowiska. Organiczne produkty są produkowane bez wykorzystania pestycydów i sztucznych nawozów.

Organiczna żywność podlega ścisłej kontroli i certyfikacji. Produkt może być sprzedawany jako organiczny tylko wtedy, gdy zawiera minimum 95% składników pochodzenia organicznego. Żywność organiczna kosztuje więcej, ponieważ koszty produkcji są wyższe, a plony uzyskane z uprawy ekologicznej – niższe.

Rolnicy ekologiczni nie stosują nawozów sztucznych. Mogą oni dbać o żyzność gleby stosując metodę rotacji upraw oraz nawozy naturalnego pochodzenia, np. obornik i kompost. Organiczne jedzenie jest wolne od GMO (organizmów genetycznie zmodyfikowanych). Organiczna żywność pochodzenia zwierzęcego jest produkowana bez faszerowania zwierząt antybiotykami i lekami, ani substancjami przyspieszającymi ich wzrost.

Żywność organiczna jest zatem zdrowsza dla człowieka i powstaje w warunkach bardziej przyjaznych środowisku. Dietetycy zalecają wybierać produkty organiczne, które stanowią podstawę codziennego jadłospisu – wtedy można odczuć pozytywne efekty spożywania ekologicznej żywności. Sporadyczny wybór organicznych produktów raczej nie wpłynie znacząco na zdrowie.

Dodaj komentarz