Japońskie sorgo na talerzu


Japońskie sorgo na talerzu

Sorgo, nazywane też japońskim, dwubarwnym lub zwyczajnym sorgo, jest bezglutenowym zbożem, które już od czasów starożytnych stanowi podstawowy rodzaj pożywienia w Azji i w Afryce.

Owoce sorgo mają postać kulistych ziarniaków dostępnych w różnych kolorach i przypominających nieco kolby kukurydzy. Ziarniaki mogą mieć barwę białą, żółtą, czerwoną lub brązową. Z tej części omawianej rośliny są wytwarzane takie produkty, jak mąka i kasza.

Z mąki pozyskanej z sorgo można uleć pierogi, usmażyć placki i naleśniki. Ziarna sorgo są bardzo odżywcze. W 100 g sorgo znajduje się 360 kcal energii, skumulowanej głównie w postaci skrobi i roślinnego białka oraz istotnych aminokwasów.

Sorgo zawiera również błonnik i dużo soli mineralnych, w tym wapń, mangan, miedź, potas, żelazo i sód. Poza tym, japońskie zboże jest bogatym źródłem niacyny, znanej też jako witamina B3.

Sorgo w diecie ma korzystny wpływ na metabolizm węglowodanów i na pracę jelita grubego. Zawarte w zbożu polifenole działają przeciwutleniająco, pełniąc ważną rolę w profilaktyce antynowotworowej.