Japoński grzyb – jak działa kombucza?


Japoński grzyb – jak działa kombucza?

Kombucha jest grzybem japońskim, zwanym także grzybem herbacianym. Produkt ten jest swoistą kolonią bakterii i specjalnych kultur drożdży, na bazie których przygotowuje się napój z kombuchy.

Grzyb japoński posiada właściwości lecznicze, które w medycynie alternatywnej są już wykorzystywane od ponad 2.000 lat! Co ciekawe, działanie napoju z kombuczy nie zostało potwierdzone badaniami naukowymi, natomiast pojawiły się udokumentowane doniesienia na temat działań niepożądanych.

Napój z kombuczy jest prezentowany przez zwolenników jako uniwersalny środek leczniczy, który może pomóc poprzez poprawę pamięci i jakości snu, a także jako środek wspierający odchudzanie. Napój z japońskiego grzyba jest polecany osobom cierpiącym na zespół przewlekłego zmęczenia, podwyższony cholesterol, zespół napięcia przedmiesiączkowego, a nawet na nadciśnienie tętnicze czy choroby nowotworowe.

Jedyne działania, które zostały potwierdzone naukowo, to równoważenie metabolizmu i równowagi kwasowo – zasadowej, podniesienie poziomu energii, wspomaganie oczyszczania ciała z toksyn oraz poprawa trawienia.

Nadmiar napoju z grzyba herbacianego może być natomiast bardzo szkodliwy. Osoby, które spożywały więcej niż 120 ml dziennie kombuczy cierpiały na ciężką kwasicę mleczanową. Pierwszy taki przypadek zanotowano w 1995 r., a drugi w 2009 r. Inne możliwe działania niepożądane to bóle głowy, nudności i wymioty, alergiczne reakcje, a nawet uszkodzenia wątroby.

Napój z kombuczy nie jest odpowiedni dla osób cierpiących z powodu osłabienia układu odpornościowego, ponieważ w przypadku wytwarzania go w warunkach domowych istnieje ryzyko skażenia napoju chorobotwórczymi grzybami produkującymi toksyny (np. kropidlakami). Napój z kombuczy nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na chorobę alkoholową oraz stosujące leki, kobiety w ciąży i w okresie laktacji.