
Jadalny maniok – właściwości i zastosowanie w kuchni
Jadalny maniok jest warzywem, którego bulwy mają mączny, słodki smak. Choć w Polsce ta roślina nie należy do najbardziej popularnych, to na świecie należy ona do głównych źródeł węglowodanów.
Maniok jadalny posiada podłużne, grube bulwy oraz biały miąższ. Zawiera on lekkostrawne węglowodany, w tym skrobię, minerały i niewiele białka. Bulwy manioku jadalnego zawierają fityny odpowiedzialne za obniżanie przyswajalności niektórych składników mineralnych, dlatego w kuchn azjatyckiej i afrykańskiej często poddaje się je namaczaniu i fermentacji.
Bulwy mogą być smażone, pieczone, albo gotowane. W kuchni europejskiej maniok jadalny bardzo często jest wykorzystywany jako alternatywa dla ziemnaków. Warto spróbować jak smakuje puree z manioku oraz placki.
Z manioku produkuje się też tapiokę, która jest cennym źródłem skrobii.

