Jabłka – jedz z myślą o sercu


Jabłka – jedz z myślą o sercu

Jabłka ze względu na wysoką zawartość pektyn skutecznie hamują apetyt i wspierają proces odchudzania. Niemniej owoce te warto jeść także z uwagi na ich bardzo korzystny wpływ na serce.

Jabłka są bardzo bogate we flawonoidy, które mają bardzo korzystny wpływ na serce i układ krążenia. Co więcej, jedzenie jabłek przeciwdziała podnoszeniu poziomu cholesterolu LDL we krwi. Flawonoidy utrudniają tworzenie się blaszki miażdżycowej.

Roślinne związki chronią również naczynia krwionośne przed stanami zapalnymi oraz wspierają proces regeneracji ścian naczyń.

Czasami możemy mieć wrażenie, że jabłka wzmagają apetyt – niemniej jeżeli popijemy je szybko szklanką wody, efekt wypełnienia żołądka będzie odczuwalny po kilku minutach. Zawarte w nich pektyny napęcznieją pod wpływem wody, zamieniając się w żel. Błonnik rozpuszczalny (pektyny) w nadmiernych ilościach powoduje efekt przeczyszczający, więc lepiej nie spożywać ich w nadmiarze.

Dodaj komentarz