Izolat białka sojowego – czy jest zdrowym źródłem białka?


Izolat białka sojowego – czy jest zdrowym źródłem białka?

Co roku do Polski jest sprowadzanych ok. 2 mln ton ziaren soi. Niestety zdecydowana większość soi (ok. 90 – 95%) ma charakter genetycznie zmodyfikowany. Soja jest wykorzystywana jako pasza dla krów i drobiu. Niemniej można wykorzystywać ją także do produkcji izolatu białka sojowego.

Zagrożenia związane z soją wynikają ze stosowania niebezpiecznych herbicydów, które zawierają glifosat – substancje niszczącą kod DNA i komórki narządów płciowych. U kobiet, glifosat może zaburzyć równowagę hormonalną, wywołać uszkodzenia płodu i wady genetyczne. Ten składnik ma zdolność do przenikania do produktów, do których wytwarzania stosuje się ziarna soi.

Izolat białka sojowego jest znany także pod nazwą teksturowanego białka roślinnego. Można je znaleźć nie tylko w odżywkach białkowych dla dorosłych, ale nawet w produktach przetworzonych, w tym produktach przeznaczonych dla dzieci (np. w zupach, sosach, kotletach sojowych, płatkach śniadaniowych, napojach owocowych i koktajlach.

Produkty sojowe osłabiają układ odpornościowy oraz zaburzają pracę tarczycy. Z drugiej strony, izolat białka sojowego jest reklamowany jako sposób na uzupełnienie diety w białko dla wegan oraz wegetarian, a także odżywka białkowa dla osób aktywnych fizycznie.

Izolat białka sojowego jest produkowany z odtłuszczonej soi, aby zawierał niską zawartość tłuszczu i cukru, a dużo białka. Wysoka strawność i rozpuszczalność białka to jedne z zalet podkreślanych przez producentów odżywek.

Niemniej decydując się na izolat białka sojowego warto mieć na uwadze powyższe. Jeżeli decydujemy się na sojowe produkty, to powinny pochodzić z organicznych upraw, w których nie stosuje się szkodliwych herbicydów. Izolat białka sojowego niewiadomego pochodzenia lepiej omijać szerokim łukiem.