Indeks glikemiczny: wybieraj produkty mądrze a nie przytyjesz


Indeks glikemiczny: wybieraj produkty mądrze a nie przytyjesz

Indeks glikemiczny, nazywany w skrócie IG informuje w jakim tempie dochodzi do wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu określonego produktu. Produkty charakteryzujące się wysokim IG powodują gwałtowny poziom cukru we krwi i równie dynamiczny spadek poziomu glukozy. Z kolei produkty posiadające niski indeks glikemiczny są trawione w mniejszym tempie i dostarczają energii na dłuższy czas.

Znaczenie indeksu glikemicznego w codziennej diecie oddaje przykład bagietki i owsianki. Po zjedzeniu bagietki, której IG wynosi 80, głód można odczuwać po upływie 30 minut. Natomiast po zjedzeniu owsianki, której IG wynosi 42 po upływie 30 minut konsument odczuje przypływ energii. Zje tyle samo kalorii, ale efekt będzie odmienny.

Druga kwestia, o której warto pamiętać to wpływ IG spożywanego pokarmu na poziom insuliny. Insulina utrudnia spalanie tłuszczu – przenosi cukier do komórek, które wykorzystują węglowodany jako źródło energii. Tkanka tłuszczowa jako zapasowa pozostaje nietknięta. Im wyższy poziom IG, tym większy wzrost cukru we krwi, a w konsekwencji – wyższy poziom insuliny w organizmie. Spożywanie produktów z niskim IG jest konieczne do uzyskania szczupłej sylwetki.

Produkty spożywcze mogą być klasyfikowane na pięć grup:

– o bardzo niskim IG (0 – 20) np. świeże warzywa, orzechy ziemne, prażone, soje, orzechy włoskie, migdały i pistacje, sery i kwaśna śmietana, ryby, jaja, mięso, tłuszcze i oleje

– o niskim IG (20 – 40) np. warzywa gotowane na parze, nasiona dyni, produkty mleczne, humus, amarantus, nasiona roślin strączkowych

– o średnim IG (40 – 60) np. większość owoców, makaron ugotowany al dente, pełnoziarniste pieczywo, owsianka

– o wysokim IG (60 – 80) np. białe pieczywo, długo gotowany makaron, ananas, papaja, rodzynki, gazowane napoje, chipsy ziemniaczane

– o bardzo wysokim IG (80 – 100) – np. biały ryż, frytki, puree ziemniaczane, cukiernicze wypieki

Wpływ na wartość IG mają głównie zawartość cukrów prostych, a w odniesieniu do produktów wysoce przetworzonych także cukru rafinowanego.