Hyzop lekarski – sposób na przeziębienie i przeciążenie układu trawiennego


Hyzop lekarski – sposób na przeziębienie i przeciążenie układu trawiennego

Hyzop lekarski jest krzewem należącym do rodziny jasnotowatych zawierającym olejki eteryczne i używanym jako przyprawa kulinarna. Oprócz właściwości poprawiających smak, ziele posiada także właściwości prozdrowotne.

Do podstawowych właściwości prozdrowotnych hyzopu lekarskiego są zaliczane właściwości moczopędne i wykrztuśne. Ziele kwitnie w okresie od lipca do października ukazując światu drobne kwiecie w kolorze niebiesko – fioletowym. Roślina należy do powszechnie występujących gatunków, które można spotkać w ogrodach i przy drogach.

Surowcem zielarskim są liście, kwiaty i łodygi hyzopu lekarskiego, które zawierają bogactwo aromatycznych olejków eterycznych. Jednocześnie roślina jest źródłem cennych antyoksydantów, dzięki którym ma działanie wykrztuśne i oczyszczające drogi oddechowe z wydzieliny. Ziele może być spożywane w postaci naparu. Herbatka z hyzopu lekarskiego działa antybakteryjnie, moczopędnie, przeciwzapalnie i wiatropędnie, a przy tym ogranicza pocenie.

Hyzop lekarski można wykorzystać także w celu wsparcia pracy układu pokarmowego. Ziele reguluje procesy trawienne i działa stymulująco na ruchy perystaltyczne jelit, wspierając wydzielanie soku żołądkowego.

Ziele hyzopu lekarskiego może być wykorzystane jako przyprawa do zup, sosów, marynat i dań warzywnych. Zarówno liście, jak i kwiaty hyzopu wzbogacają smak sałatek warzywnych i owocowych oraz dań mięsnych. W smaku przypominają one nieco smak mięty.

Hyzop nie powinien być jednak stosowany w nadmiarze, ponieważ wówczas może spowodować skutki uboczne. Zbyt duże ilości hyzopu powodują drgawki i krwawienia z dróg rodnych. Kobietom w ciąży zwykle odradza się stosowanie tego ziela, ponieważ może ono spowodować poronienie.