Porady

Grelina – hormon zwiększający apetyt

Uczucie głodu jest związane z działaniem pewnego hormonu – greliny – produkowanego głównie w żołądku.

Poziom greliny w organizmie jest zależny od takich czynników, jak aktywność przywspółczulnego układu nerwowego, stylu życia i poziomu insuliny. Najwyższe stężenie greliny występuje w okresie między 22.00 a 4.00. Zwiększa się ono również przed posiłkiem, w czasie głodu, a spada w czasie około 2 godzin po jego spożyciu.

Co ciekawe, jej poziom jest niższy u osób, które regularnie wykonują ćwiczenia fizyczne. Niedobór snu wywołuje odwrotny skutek – zwiększa jej poziom, a tym samym powoduje zwiększenie apetytu. Poziom greliny zwiększa się także pod wpływem stresu.

Wysoki poziom greliny utrudnia odchudzanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała nie tylko poprzez zwiekszenie apetytu. Hormon głodu zwiększa lipogenezę, czyli powstawanie tkanki tłuszczowej, a przy tym hamuje lipolizę, czyli rozpad tkanki tłuszczowej.

Warto dbać o to, żeby styl życia nie wpływał na zwiększenie poziomu greliny w organizmie – wysypiajmy się, jedzmy małe posiłki regularnie i systematycznie zażywajmy ruchu, a apetyt utrzymamy w normie.