Gazpacho – spróbuj hiszpańskiej zupy, która nie wymaga gotowania


Gazpacho – spróbuj hiszpańskiej zupy, która nie wymaga gotowania

W niektórych artykułach z zakresu dietetyki i kulinariów można dopatrzyć się stwierdzenia, że pomidor „gryzie się” z ogórkiem. Być może, ale nie w przypadku gazpacho – hiszpańskiej zupy, podawanej na zimno. Klasyczna zupa gazpacho jest przyrządzana na bazie dojrzałych pomidorów, do których jest dodawany ocet, oliwa, czosnek, papryka i zielony ogórek. Gazpacho jest podawane z chlebem.

Do przyrządzenia hiszpańskiego „chłodnika” potrzebujesz takich składników, jak:

– 4 duże, świeże i dojrzałe pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę,

– 3 szklanki pomidorków koktajlowych

– ½ ogórka obranego i pokrojonego w kostkę

– ½ papryki pokrojonej w kostkę

– ¼ szklani posiekanej zielonej cebulki

– 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

– 1 łyżeczka soli

– ½ łyżeczki kuminu

– szczypta suszonego oregano i pieprzu kajeńskiego,

– pieprz

– ¼ szklanki oliwy z oliwek

– sok z jednej limonki

– łyżka octu balsamicznego

– 2 łyżki świeżo posiekanej bazylii

Wymieszaj pomidory, ogórek, paprykę, cebulkę i czosnek w dużej misce. Dodaj sól, kumin, oregano, pieprz kajeński i czarny pieprz. W blenderze umieść pomidorki koktajlowe, oliwę z oliwek, sok z limonki, ocet balsamiczny, a następnie zetrzyj na jednolitą masę. Dodaj przecier do miski z warzywami i dobrze wymieszaj. Przełóż 1/3 masy do blendera i ponownie zblenduj, a następnie dodaj do miski z gazpacho. Przykryj miskę i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Podawaj gazpacho ze świeżą bazylią i pieczywem.