Ekologiczna czekolada – dlaczego jest lepsza od konwencjonalnie produkowanej?


Ekologiczna czekolada – dlaczego jest lepsza od konwencjonalnie produkowanej?

Niektóre czekolady – pitne i w tabliczkach – mają na opakowaniu znaczek informujący o tym, że produkt jest ekologiczny. Sprawdziliśmy, na czym polega różnica między czekoladą eko a czekoladą produkowaną w konwencjonalny sposób.

Czekolada powstaje z ziaren kakaowca – rośliny występującej w klimacie równikowym. Konwencjonalnie produkowane kakao pochodzi z ogromnych plantacji, gdzie kakaowce są posadzone obok siebie, na obszarze o dużym nasłonecznieniu. Gdyby nie nawozy, kakaowce nie dałyby żadnych plonów.

Uprawy ekologiczne kakaowca są prowadzone według innych zasad. Kakaowce rosną na niewielkich plantacjach w dżungli, gdzie mają naturalne warunki do rozwoju. Nie ma potrzeby stosowania nawozów. Dzięki temu kakao ma pełniejszy i głębszy smak.

To tak, jakby porównać pomidory z ogródka do tych, którymi raczą nas supermarkety w okresie zimy. W przypadku ekologicznej czekolady inne są nie tylko metody uprawy kakaowca, ale i wytwarzania czekolady. Producenci eko czekolady stawiają na tradycyjne metody.

Ekologiczna czekolada to prawdziwy rarytas dla smakoszy kakao.

Dodaj komentarz