Dieta alkaliczna – wege i bez glutenu


Dieta alkaliczna – wege i bez glutenu

Dieta alkaliczna należy do ulubionych diet celebrytów z Hollywood. Pomaga ona schudnąć i zmniejszyć ryzyko takich chorób, jak reumatoidalne zapalenie stawów i choroby nowotworowe. Dieta alkaliczna opiera się na teorii, zgodnie z którą niektóre produkty, takie jak mięso, pszenica, cukier rafinowany i przetworzone produkty powodują zakwaszenie organizmu.

Zakwaszenie organizmu jest niepożądanym stanem, zaburzeniem równowagi kwasowo – zasadowej. W świetle aktualnej wiedzy spożywanie niektórych produktów pomaga organizmowi zachować równowagę kwasowo – zasadową. Są one nazywane produktami alkalicznymi. Dieta alkaliczna zyskała ogromną popularność w 2013 r., po opublikowaniu przez Victorię Beckham książki kucharskiej zawierającej alkaliczne produkty.

Będąc na diecie alkalicznej można jeść większość owoców i warzyw, nasiona soi i tofu, niektóre orzechy, nasiona, a także nasiona roślin strączkowych. Natomiast nabiał, jaja, mięso, większość zbóż i żywność wysoko przetworzona, prowadzi do zakwaszenia organizmu – należy ją ograniczać. Zakwaszające właściwości ma także kawa i alkohol.

Dieta alkaliczna jest bardzo „wegetariańska” oraz mogą ją stosować osoby, które nie tolerują glutenu. Ten typ diety zakłada obniżenie spożycia tłuszczu i cukru.

Masa ciała ulega zmniejszeniu nie tylko w związku ze zmniejszeniem kaloryczności posiłków i jedzeniem zdrowych, nisko przetworzonych produktów, ale również dzięki przywróceniu równowagi kwasowo – zasadowej organizmu. Zakwaszenie organizmu może nie tylko utrudniać odchudzanie, ale też przyczynić się do przybierania na wadze.