Deska serów – jak ją przygotować?


Deska serów – jak ją przygotować?

Znajomość serów i ich klasyfikacji jest wymagana od osoby podającej deskę serów. Standardowo sery są klasyfikowane według mleka, z którego zostały wyprodukowane, na sery z mleka krowiego, koziego i owczego. Można wyróżnić również sery z mleka niepasteryzowanego i pasteryzowanego (te ostatnie są zdecydowanie bardziej popularne).

Można wyróżnić także cztery rodzaje serów klasyfikowane według technologii wytwarzania. Sery podpuszczkowe są najbardziej popularne i zróżnicowane. Sery te są produkowane z wykorzystaniem podpuszczki (np. Camembert, gouda, parmezan). Druga grupa serów – kwasowo – podpuszczkowe – są produkowane przy wykorzystaniu fermentacji mlekowej i podpuszczki (np. serek wiejski). Sery kwasowe, do których należą sery twarogowe, są produkowane z wykorzystaniem naturalnej fermentacji mleka i wytwarzaniu się kwasu mlekowego. Sery zwarowe, do których należy ricotta, powstają w procesie podgrzania serwatki.

Można również podzielić sery według kryterium miękkości i wilgotności, na sery świeże (mozzarella, feta, ricotta, haloumi), miękkie (z porostem pleśni, maziowe, krótko dojrzewające), sery półtwarde (np. gouda, emmental, edam, cheddar), twarde (grana padano, parmezan) oraz sery z przerostem niebieskiej pleśni (gorgonzola, roquefort).

Piwo lub wino

Po wybraniu serów można podjąć decyzję o wyborze odpowiedniego trunku. Można podać wino czerwone i białe, albo piwo. Co do zasady sery i wina pochodzące z tego samego regionu zwykle do siebie pasują. Sera i wina powinny się uzupełniać. Bardzo wytrawne wina nie współgrają z większością serów. Słodycz wina współgra ze słodkim smakiem serów, natomiast kwasowość neutralizuje smak. Do świeżych i miękkich serów pasuje wino „off-dry” i wino musujące. Sery maziowe dobrze łączą się z białym winem, natomiast sery półtwarde – do win owocowych. Sery z niebieską pleśnią podawaj ze słodkimi, aromatyzowanymi winami, zaś sery twarde i dojrzałe – z cięższymi, bardziej wytrawnymi winami, w tym z winami tanicznymi.

Podstawowe zasady komponowania deski serów

Na desce serów powinny się znaleźć co najmniej trzy sery, należące do serów miękkich, twardych i z niebieską pleśnią. Obecnie panuje moda na deski tematyczne komponowane wbrew wyżej wymienionym zasadom. Do deski serów można podać owoce, orzechy i oliwki, a także bagietkę. Sery z przerostem niebieskiej pleśni dobrze smakują podane z gruszką.

Przygotowują deskę serów należy pamiętać o tym, aby na każdy ser przypadał jeden nóż. Do przygotowania deski serów najlepiej sprawdzają się drewniane lub kamienne deski (np. marmurowe).