
Czekolada – słodki i naturalny antydepresant
Często sięgamy po czekoladę, kiedy jest nam po prostu źle – gdy coś nie poszło tak, jak chcieliśmy i dopadł nas przygnębiający nastrój. Ta metoda działa nie tylko “psychologicznie”.
Potwierdzili to naukowcy, których wyniki badań opublikowano w magazynie “Journal of Proteome Research”. Według ich wyliczeń wystarczy zjeść 40 g ciemnej czekolady dziennie przez dwa tygodnie, aby złagodzić negatywny stres.
Nie oznacza to tym samym, że pacjenci cierpiący na depresję, mogą poradzić sobie z chorobą jedząc czekoladę – to mit. Czekolada działa w ten sposób, że powoduje wzrost poziomu endorfin i serotoniny. Są to neuroprzekaźniki, które poprawiają nastrój, zmniejszają ból, zwiększając odczuwanie przyjemności.
Polecamy czekoladę, która zawiera co najmniej w 70% kakao. Wtedy dostarczasz do organizmu cenne i wartościowe składniki odżywcze, a nie puste kalorie w postaci cukru.

