Czarcie żebro, czyli ostrożeń – na odtrucie i oczyszczenie


Czarcie żebro, czyli ostrożeń – na odtrucie i oczyszczenie

Ostrożeń, zwany też jako „czarcie żebro” to powszechnie występująca roślina, którą można spotkać m.in. w lasach, na pastwiskach i polanach oraz w dolinach rzek. Ostrożeń charakteryzuje się tym, że posiada liście otulające pąk kwiatowy i owoc o żółto – zielonej barwie.

Kłącze poziome po ugotowaniu jest jadalne i posiada wartości odżywcze – zawiera ono głównie fitosterole i inulinę. Ziele ostrożenia jest od wielu lat wykorzystywane w medycynie konwencjonalnej. Działa ono moczopędnie i odtruwająco, a jednocześnie oczyszczająco i odprężająco.

„Czarcie żebro” ma korzystny wpływ na wątrobę, ponieważ chroni ją przed stłuszczenie i marskością. Roślina jest bardzo pomocna w profilaktyce kamicy żółciowej, niedoboru żółci i stanów zapalnych wątroby. Dodatkowo, ostrożeń jest wykorzystywany przez osoby, które przebyły resekcję pęcherzyka żółciowego, jako ziele poprawiające funkcję wątroby.

„Czarcie żebro” skutecznie zmniejsza cofanie żółci do żołądka, zapobiegając w ten sposób rozwojowi stanów zapalnych dwunastnicy. Wzmaga on także regenerację komórek wątrobowych.

W tym surowcu zielarskim znajdują się fenolokwasy i laktony, które działają przeciwnowotworowo. Ze względu na ich zawartość ostrożeń może być wykorzystywany w profilaktyce nowotworów.

Wywary z „czarciego żebra” są stosowane zewnętrznie – jako płukanki przeciwłupieżowe do włosów oraz do wykonywania okładów na skórę, która jest podrażniona. Płukanki z ostrożenia pomagają także w razie wypadania włosów oraz poprawiają ich porost.