Cynaryna wspiera nie tylko odchudzanie


Cynaryna wspiera nie tylko odchudzanie

Podstawowym źródłem pokarmowym cynaryny są karczochy. Naturalna substancja wyróżnia się działaniem żółciopędnym, dlatego wspiera trawienie tłuszczów. Cynaryna uchodzi również za skuteczny środek przeciwko nadwadze i otyłości.

Cynaryna została wyizolowana już w 1840 r., niemniej pełna informację chemiczną uzyskano dopiero w 1954 r. Od 1963 r. cynaryna jest syntetyzowana. W preparatach dostępnych w aptece można spotkać ją nie tylko w formie naturalnej, ale również syntetycznej.

Cynaryna wykazuje właściwości żółciopędne i żółciotwórcze. Co więcej, chroni ona ściany wątroby przed działaniem toksycznych substancji (działanie hepatoochronne). Poza tym, cynaryna pomaga skutecznie obniżyć poziom cholesterolu, nawet o 60% oraz ogólny poziom lipidów we krwi, poprawiając tym samym profil lipidowy u pacjentów narażonych na choroby serca i układu krążenia. Badania naukowe wykazały, ze cynaryna może skutecznie zapobiegać zmianom miażdżycowym.

Cynaryna usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego oraz pobudza metabolizm. Ponadto, zapobiega ona zaparciom. Dlatego bardzo często można ją znaleźć w suplementach diety wspierających odchudzanie.

Tę substancję można dostrzec w składzie niektórych kosmetyków przeznaczonych dla cery trądzikowej. Cynaryna wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Jednocześnie jest to antyoksydant zwalczający wolne rodniki, które przyczyniają się do rozwoju komórek nowotworowych.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o