Cudowne właściwości orzechów makadamia


Cudowne właściwości orzechów makadamia

Jeden orzeszek makadamia wygląda niepozornie, ale zawiera 20 kcal, w tym dobre tłuszcze wspomagające ochronę serca i układu krążenia przed cholesterolem oraz wspierające odchudzanie.
Tu jednak trzeba zaznaczyć, że nie można zjadać je bez umiaru z uwagi na konieczność zachowania ujemnego bilansu kalorycznego na diecie. Orzechy makadamia zawierają głównie tłuszcze, niewiele białka, mało węglowodanów i trochę błonnika. Oprócz tego są one cennym źródłem witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego i witaminy E. Minerały zawierają wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas, a także sód i cynk.
Orzechy makadamia są niezdrowe dla zwierząt – dla psów są trujące, więc trzeba je przechowywać na wyższych półkach. Dla człowieka – wręcz przeciwnie. Makadamia pomagają zwalczać podwyższony poziom cholesterolu we krwi, ponieważ zawierają jednonienasycone kwasy MUFA. Sięganie po te orzechy pozwala ograniczyć ryzyko zachorowania na choroby serca, cukrzycę typu 2, raka jelita grubego i miażdżycę.
Dodatkowo, orzechy makadamia skutecznie kontrolują poziom glukozy, a tym samym pomagają utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi. Niesolone orzechy – nie tylko makadamia, ale również pistacje, migdały, laskowe i włoskie, ziemne i pekanowe oraz nerkowca – spożywane w postaci surowej lub uprażonej pomagają lepiej uregulować poziom cukrów i cholesterolu we krwi.
Orzechy makadamia o lekkim kremowym smaku mogą z powodzeniem zastąpić tuczące słodycze i słone przekąski.