Crossushi – francusko – japoński trend kulinarny


Crossushi – francusko – japoński trend kulinarny

Kuchnia Fusion bywa bardzo zaskakująca. Bardzo często nowoczesna kuchnia miksująca charakterystyczne elementy kulinarne jest inspirowana francuską i japońską kuchnią. Jednym z przykładów takich przysmaków w stylu kuchni Fusion jest crossushi.

Crossushi ma postać francuskiego croissanta, który jest wypełniony sushi. W 2017 r. w Stanach Zjednoczonych pojawiło się wiele dań inspirowanych sushi, które z perspektywy klasycznej, japońskiej kuchni wcale sushi nie było. Jako przykład można wskazać burrito, tacos, burgery i ciasteczka, a następnie także crossushi.

Specjał oficjalnie nazywa się „California Croissant” i został stworzony przez Mr. Holmes Bakehouse, którego lokale znajdują się w Seulu, Los Angeles i San Francisco. Postanowił włączyć do oferty piekarni croissanta wypełnionego nadzieniem z wędzonego łososia, wasabi, marynowanego imbiru i wodorostów nori. Croissant posypany nasionami sezamu jest serwowany z sosem sojowym Kikkoman.

Mimo że pojawiło się wiele głosów negatywnych, pomysłodawca twierdzi, że crossushi sprzedają się jak przysłowiowe ciepłe bułeczki, bo są smaczne, interesujące i kreatywne. To właśnie ten wypiek był jednym z głównych trendów w kuchni Fusion w 2018 r. Kto zajmie jego miejsce w 2019 r.? Trudno przewidzieć, bo np. cronut, czyli połączenie croissanta z klasycznym pączkiem amerykańskim już było w 2013 r.