Porady

Croissant – ile w nim kalorii?

Rogaliki z francuskiego ciasta to przysmak, który chętnie zjadamy na śniadanie i podwieczorek – w słodkiej lub wytrawnej wersji. Klasyczny croissant bez nadzienia zawiera w sobie około 285 kcal.

Dobrą stroną rogalików z ciasta francuskiego jest zawartość potasu i wapnia oraz magnezu i odrobiny białka. Jednak fakt, że do przyrządzenia francuskiego ciasta wykorzystuje się masło i mąkę pszenną powoduje, że croissanty należą do wypieków, które lepiej jeść nie częściej niż raz w tygodniu.

W jednym rogaliku z francuskiego ciasta znajduje się 14,7 g tłuszczu, 47 mg cholesterolu oraz 327 mg sodu i 7,7 g cukrów prostych. Do tego dochodzi jeszcze to, że croissanty podaje się ze słodkimi kremami lub dżemem, albo z szynką i serem. Taki posiłek to źródło pustych kalorii, cukrów i tłuszczów. Dlatego warto zjadać francuskie rogaliki z owocami lub warzywami – będą równie smaczne, a posiłek dostarczy więcej odżywczych składników.